Вишиванка.Нет

українська вишиванка, вишивка схеми, вишиванка жіноча сорочка, чоловіча, фото, купити, дитяча, купити, викрійка, Київ, фото, на замовлення, хрестиком, гладдю, вишивка, вишита сорочка, сорочка вишиванка, українські вишиванки

9 вересня в Борщові Тернопільської області відбувся фолькльорно-мистецький фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки». Цей фестиваль є місцевою традицією і відбувається вже вшосте. Як відомо, борщівський край є відомим завдяки своїй особливій вишивці, в якій домінує чорний колір.
З цим кольором пов’язано багато легенд. За однією з них, після того, як турки вбили більшість чоловіків краю, жінки поклялися вишивати сорочки лише чорними нитками протягом семи поколінь, і носити ці сорочки в будень і на свята.
З нагоди свята відбулась наукова конференція «Борщівська вишивана сорочка в контексті українського національного костюма», яку організували працівники краєзнавчого музею, де можна було дізнатися багато цікавого про борщівську вишивку.
Ще однією особливістью свята цього року стала велетенська мотанка-берегиня, яку встановили на центральній площі міста. Дана лялька побила чотири рекорди: найбільша сорочка, найширша плахта, найдовша крайка і найбільша висота, що було підверджено замірами, які зробили фахівці.
Крім того, під час святкувань на центральній площі міста відбувся ще один фестиваль – “Борщ їв” . Господині з 45 сіл району представили свої українські страви, а головне – червоний борщ, кожен виготовлений за особливим рецептом.
Також, в межах свята відбулися виступи народних аматорських обрядово-фольклорних колективів «Кудринчани», «Дністряни», «Калина», народних музик із Мельниці-Подільської, артистів з Івано-Франківська, Мінська (Республіка Білорусь), Тернополя, Львова, Чернівців, Коломиї.

Дивіться також: Жіночі вишиванки