Уже не перший рік провідні світові дизайнери черпають натхнення з українських етнічних мотивів. Вишивка стала особливо популярною після того, як упродовж останніх років у різних куточках планети заговорили про нашу країну.  Про українську вишивку, яка підкорює світ, розповідає сайт Вишиванка.net

Сучасні вишиванки

          Вишиванка є добрим способом розповісти про себе світові. Цікавість іноземців до нашої національної культури — дещо більше, ніж скороминуще модне явище. Такий інтерес свідчить про глибоке прагнення пізнати українські традиції. Французькі модники й модниці, приміром, почали вбиратися в вишите ще в 2005 році. Невдовзі після того, як відомий тамтешній дизайнер Жан Поль Готьє, будучи зацікавленим Помаранчевою революцією, відвідав нашу країну. Тут надихнувся національним вбранням і переосмилив його декорування у своїй колекції. Моделі виходили на подіум, який сам дизайнер нарік Києвом, у сукнях “Буковина”, “Крим”. Для назв використали також жіночі  імена. Зал для показів був розділений на зони, які теж носили назви українських міст. А на представлення колекції запросили тодішню першу леді Катерину Ющенко.

         Етнографічні сліди були помітні в творчості іншого знавця моди, арт-директора Dior Джона Гальяно. У його осінньо-зимовій колекції 2009 року домінувала чорно-червоно-біла кольорова палітра. Не цурався Гальяно і вишитих мотивів. Вишивкою були розшиті рукави сорочок та подоли спідниць. Гальяно дав настанову гримерам — зробити макіяж манекениць таким, щоб вони були схожими на змерзлих українських наречених. Моделі із холодними білими, сірими й синіми обличчями нагадували героїнь із творів Миколи Гоголя.

         Американський дизайнер Прабал Гурунг був вражений сміливими українськими жінками, котрі займаються бойовими мистецтвами. Про жінок, які, беручи за основу козацькі бої, ведуть сучасну спортивну боротьбу, Гурунг  дізнався з мережі. У його осінньо-зимовій колекції 2013 року домінують темні, насичені, земляні кольори у поєднанні з вишивкою. Схожий задум був і в француза Гарета П'ю. Дизайнер був настільки здивований українськими “амазонками”, що присвятив їм колекцію. Варто зазначити: обидва модельєри не бачили українських борчинь на власні очі, лише читали про них.

         Модний дім Gucci теж використовував тему української етніки, зокрема гуцульської. Арт-директорка Фріда Джаніні восени 2008 року оздобила вбрання українською вишивкою, в якій переважали геометричні візерунки, притаманні для регіонів Поділля та Гуцульщини. Біблія усіх модників, журнал Vogue дав таку характеристику колекції: “Джаніні відійшла від звичного наголосу на сексуальності та стилю “вамп”. Журналісти писали, що на цей раз Фріда віддала перевагу елегентному, розкішному вбранню.

         До слов'янських мотивів вдавався і знаменитий модний дім Valentino. Навесні цього року його моделі дефілювали подіумом у сорочках, платтях і костюмах, що були декоровані вишивкою. Манекенниці накидали на плечі овечі безрукавки або ж камізельки, та також вбиралися в жупани. Взуття було стилізоване під мішковину.

         Не менш знаменною подією був день, коли українська родина стала обличчям проекту Dolce&Gabbana, покликаного підтримати сімейні цінності. Світлини наших земляків, вбраних у вишиванки, облетіли весь світ, коли Стефано Габбана опублікував ці фотографії на своїй сторінці у соцмережі. Власники італійського бренду вибрали знімки українців з-поміж тисяч фотокарток інших родин.

         Не лише іноземні модельєри вдаються до того, аби вплітати в свої колекції етнічні мотиви. Українські дизайнери все жвавіше використовують вишиванки, аби створювати нові цікаві образи. Сьогодні нашу культурну спадщину переосмислюють у цілому світі. Створювати варіації — куди складніше, але тим і цікавіше, ніж просто переносити принти на тканину. Вишиванка — це значно більше, ніж красивий одяг. Навіть американський Vogue писав: “Після всього пережитого вишиванка для українців — це певна ідея об'єднання”.

         Тому запрошуємо відвідувачів нашого сайту не відставати від світових тенденцій і обирати вишиванки з нашого каталогу тут!

(фото з сайту 24.tv.ua)